שיטות מקצועיות להפחתת ארנונה לנכס ריק

מה עושים במקרה שהנכס ריק ועדיין נדרשים לשלם ארנונה?

ישנן מספר שיטות:

א.    קיימת אפשרות מוכרת לקבל פטור מארנונה, שניתן לבעל הנכס (לא לשוכר) לתקופה מצטברת של עד חצי שנה. פטור זה ניתן לכל בעל נכס רק פעם אחת.

 

ב.     אם מדובר בבעלים הראשון של הנכס, למשל קבלן/יזם שבנה אותו או בעל קרקע שהקים מבנה עליה, הוא יכול לקבל קודם כל פטור ל- 12 חודשים (!) פטור זה אינו מחליף את הפטור הידוע של חצי שנה, אלא בנוסף. כלומר, בעלים ראשון יכול לקבל פטור, אם חלילה הנכס שלו ריק, למשך 18 חודשים.

 

מהם התנאים לקבלת פטור לנכס ריק?

ראשית, כפי שציינו, הפטור ניתן רק לבעל הנכס ולא לשוכר, אלא אם, הבעלים מבקש את הפטור בעבורו.

שנית, נכס צריך להיות ריק לחלוטין (!) מכל מחזיק וחפץ ובמשך 30 יום לא נעשה בו שימוש.

הפטור הוא חד פעמי, אי אפשר לקבל אותו מספר פעמים. כל בעלים בנכס זכאי לקבל פטור רק פעם.

היות ומדובר בפטור עקב מצב עובדתי, על מנת לקבל אותו יש להודיע לרשות המקומית שהנכס ריק וללא שימוש וחשוב מאוד להודיע בזמן אמת! לא ניתן לקבל פטור רטרואקטיבי בדיעבד.

לכן, כאשר בעלים יודע שהנכס שלו עומד להתפנות ולהיות ריק במשך תקופה, פרקטית הוא צריך להודיע מיד לרשות שהנכס ריק. יגיע, מן הסתם, פקח לעשות ביקורת וצריך להיות ערוכים לה – הנכס חייב להיות ריק לחלוטין מכל אדם וחפץ.

 

ג.      נניח שסיימנו את הפטורים הנ"ל, קיבלנו חצי שנה (או אפילו 18 חודשים) והנכס לצערנו עדיין ריק. מה עושים עכשיו? איך מפחיתים את החיוב גם לאחר שבעצם נגמר הפטור?

רבים לא יודעים שנכס ריק, גם אם הוא לא זכאי לפטור, עדיין זכאי להנות מהתעריף הזול ביותר האפשרי!

מהו התעריף הזול ביותר? אין הכוונה לסתם תעריף זול, אלא לזול ביותר ביחס לשימוש שמותר לעשות בנכס.

איך יודעים מה השימוש המותר? יש לעיין בהיתר הבניה של הנכס ולהבין מהם השימושים המותרים לפי ההיתר.

כאשר מוצאים את השימושים המותרים עפ"י ההיתר (ולעיתים מדובר במספר סוגי שימושים, למשל: מסחר, תעשיה, משרדים וכו') בודקים את צו המיסים (צו הארנונה) של הרשות המקומית ומחפשים מה התעריף הזול ביותר שמתאים לשימושים. אם לדוגמא בצו המיסים יש תעריף יקר למסחר וזול לתעשיה ובהתאם להיתר הבניה ניתן לבצע בנכס גם שימוש למסחר וגם לתעשיה, אזי כל עוד הנכס ריק יש לחייב אותו בתעריף הזול ביותר, כלומר תעריף תעשיה.

ומה אם לא נמצא לנכס היתר בניה? לעיתים התיעוד בתיקי הועדה המקומית לתכנון ובניה חסר ולא תמיד ניתן לאתר את ההיתר. מה עושים אז?

במקרה כזה יש לבדוק את השימוש המותר בנכס עפ"י תכנית בנין עיר (תב"ע) שחלה על החלקה. מצב כזה לרוב יוצר הזדמנויות להפחתה משמעותית כיוון שבמסגרת התב"ע בד"כ קיימים שימושים רבים נוספים (מעבר לאלו שניתנים בהיתר בניה ספציפי) שלהם תעריפי ארנונה זולים אף יותר בצו המיסים.

 

 

בעלי עסק? מחזיקים בנכס? על מנת להפסיק לשלם ארנונה ומיסים עירונים מיותרים, הנכם מוזמנים לפנות לחברתנו, לשם בחינת החיובים המוטלים עליכם.

יחדיו נוכל להגיע למסקנה אופרטיבית באשר לטיפול הרצוי.
לתשומת ליבכם, הזמן להגשת ערעור מוגבל – חיוב שלא יוגש עליו ערעור במועד עלול להפוך לחלוט וסופי – פנו אלינו בהקדם.
ניתן גם ליצור עימנו קשר בטל': 6243770– 03.