בתשלום ארנונה חייב מי ש”מחזיק” בנכס – מי זה בעצם והאם אפשר להמנע מתשלום?
חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב) קובע כי בכל שנה תטיל רשות ארנונה אשר תשולם על ידי המחזיק בנכס. אם כך, עלינו לשאול את עצמנו מיהו אותו מחזיק וזאת מאחר וקביעה שכזו טומנת בתוכה השלכות כלכליות – מי הוא החייב בתשלום הארנונה לרשות ולמי יש זכות חוקית להגיש השגה על אותו חיוב ארנונה.
המחוקק נתן הגדרה כללית למי הוא אותו מחזיק, כך למשל בעלים או שוכר של נכס, אולם המחוקק גם הוסיף מי לא יחשב כמחזיק כדוגמא אדם ששוהה בבית מלון או בפנסיון.
מאחר וההגדרה הכתובה בחוק איננה ממצאה את המקרים החלים במציאות היומיומית בתי המשפט נדרשו לקבוע הלכות בנסיבות שונות כאשר המבחן המרכזי הוא כי המחזיק יהיה בעל הזיקה הקרובה ביותר לנכס, גם במקרים בהם הוא לא מחזיק פיזית בחלק משטח מסוים או למשל אין לו כל זכות משפטית בנכס, כמו פולש.
קרא עוד על פרשנות המונח “מחזיק”
כמו כן, ייתכנו מקרים לא מעטים שבהם יתעורר קושי של ממש בקביעת המחזיק, בייחוד מקום שבו קיימים שני גורמים או יותר ה”מתחרים” על תואר זה וכלשון פסק דין שניתן לאחרונה על ידי בית המשפט המחוזי בירושלים בעניין עמנ (י-ם) 54186-02-11 “רזים” רשת מועדוני כושר 2005 בע”מ נ’ עיריית ירושלים מנהל הארנונה:
וכמובן, שגם נתקבל פטור מלא מחיוב שוטף גדול מאוד ועתידי בנכס זה.